Ενεργειακό Κόστος Συστημάτων

Άρθρο του
κ. Κόκκαλη Δημήτρη 

 

Τεχνικός Αερίων Καυσίμων & Φυσικού Αερίου
ΑΡ.ΑΔ.ΚΑΥΣ.ΑΕΡΙΩΝ 1372/Α α.28
Συντηρητής Συστημάτων Καύσης  Υγρών  Αερίων Καυσίμων
Ειδικευόμενος σε Συστήματα LPG & LNG

                                                                                               

    Εξηγούμε τα πάντα, δίνουμε λύσεις στο Ενεργειακό Κόστος

 

Ο λέβητας αερίου είναι κεντρικό συστήματα θέρμανσης που λειτουργεί σαν μικρή φωτιά, ζεσταίνοντας διαρκώς το νερό. Το ζεστό νερό τότε αντλείται στην κατοικία σας από το μπόιλερ, μέσω σωλήνων και καλοριφέρ για να αυξήσετε την θερμοκρασία του χώρου.

Ο λέβητας αερίου χρησιμοποιεί είτε τις εγκαταστάσεις στην πόλη σας είτε δεξαμενή αποθήκευσης του φυσικού αερίου.

Η καύση γίνεται στον θάλαμο ανάφλεξης και η θερμοκρασία του νερού διατηρείται περίπου στους 65 βαθμούς Κελσίου μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας.

 

Η γνώση στους τομείς Υγραερίου και Φυσικού Αερίου , της μελέτης και των κατασκευών έχει δώσει στην KOKKALIS GAS την δύναμη να είναι ο μοναδικός συνεργάτης για τους πελάτες μας, εξασφαλίζοντας ένα έργο με το κλειδί στο χέρι, που σχεδιάστηκε και υπολογίσθηκε σωστά, με την πιο σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία και νομοθεσία . Η KOKKALIS GAS , είναι εξουσιοδοτημένη για την δυτική Ελλάδα απο την ΑΛΦΑ ΚΛΙΜΑ Α.Ε. , αντιπρόσωπο και εισαγωγέα της Baltur S.p.A. για την πώληση και εγκατάσταση και τεχνικής Υποστήριξης .

 

 

Το νερό κάνει τον κύκλο του σπιτιού σας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, αντλώντας ζεστό νερό απο τον λέβητα και επιστρέφοντας δροσερό.

 

Όταν η θερμοκρασία που επιθυμείτε στον χώρο σας επιτευχθεί, ο θερμοστάτης θα φροντίσει να διατηρηθεί σταθερή ανάβοντας ή σβήνοντας την καύση του λέβητα.

 

 

Λέβητας συμπύκνωσης φυσικού αερίου

 

Κάθε καύση προκαλεί καυσαέρια. Σε αυτά μεταφέρεται θερμότητα, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη. Τα αέρια καύσιμα λόγω αυξημένης ποσότητας υδρογόνου, δημιουργούν ατμούς που διαχέονται στην ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας.

Ο λέβητας συμπύκνωσης μπορεί να εκμεταλλευτεί έως και 80% των καυσαερίων αυτών. Μέρος τους συλλέγεται, ψύχεται και συμπυκνώνεται εντός του λέβητα μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη.

Η τεχνολογία αυτή μας αποφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα καλοριφέρ (υψηλής θερμοκρασίας) και εως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλής θερμοκρασίας).

Ακόμα ένα θετικό της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ο “έξυπνος” ανεμιστήρας που διαθέτει. Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος, έχει την ιδιότητα να μεταβάλλει τις στροφές του και να τροφοδοτεί των λέβητα με όσο αέρα χρειάζεται ακριβώς για την τέλεια καύση και την μεγαλύτερη απόδοση του.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παροχή του αέρα είναι υψίστης σημασίας. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του θα πρέπει να περιέχει αέρα ανάμεσα στις τιμές 4% με 15%. Σε διαφορετική περίπτωση παρατηρούμε ότι η φλόγα του κιτρινίζει και μπορεί να γίνει τοξικό.

 

Επιτοίχιος λέβητας αερίου σε πολυκατοικία  με την υπογραφή της  KOKKALIS GAS

 

 

Στις πολυκατοικίες μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχιοι λέβητες, ανεξάρτητοι από την κεντρική εγκατάσταση. Είναι μια καλή λύση για τους ένοικους που για οποιοδήποτε λόγο θέλουν περισσότερη αυτονομία.

2.Μετά την παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 προστίθενται παράγραφοι 6, 7 και 8 ως εξής:

«6. Κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, μπορεί να ζητήσει εγγράφως από το διαχειριστή της πολυκατοικίας τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5.

Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν συγκαλέσει εντός τριάντα (30) ημερών τη συνέλευση, ο ιδιοκτήτης συγκαλεί τη συνέλευση αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου και καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία συνεδρίασης που πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση:

– Η Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται , απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.

– Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

– Με την αποσύνδεση δεν πρέπει να θίγεται η θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών και, περαιτέρω, πρέπει να έχει γίνει μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης στις ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί.

– Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις κατά περίπτωση, και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων.

Λέβητας αερίου και σήμανση IPxD;

Πάμε να δούμε την περίπτωση αυτή .

Πρόκειται για μια διεθνή σήμανση η οποία αναφέρεται στον βαθμό που προστατεύεται η εκάστοτε συσκευή που τη φέρει από την υγρασία.

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί προστασίας που ξεκινούν από IPx0 και φτάνουν έως και ΙΡx8.

Όσο μεγαλώνει ο αριθμός τόσο καλύτερη είναι και η προστασία που παρέχεται από το νερό.

Λέβητας αερίου – εφαρμογή της σήμανσης IPxD

Κάθε συσκευή που φέρει ηλεκτρονικά ή άλλα ευπαθή στην υγρασία μέρη θα πρέπει να διαθέτει κάποιον βαθμό προστασίας από την υγρασία. Ιδιαίτερα συσκευές όπως οι επίτοιχοι λέβητες αερίου, που πολύ συχνά συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διαθέτουν ένδειξη του βαθμού προστασίας που διαθέτουν.

Οι περισσότεροι λέβητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά διαθέτουν προστασία IPx4D ενώ κάποιοι ακόμα και IPx5D

Εξωτερικός Λέβητας αερίου – Η σωστή επιλογή βάσει της σήμανσης IPxD

Η σήμανση IPx4D δηλώνει πως ο λέβητας αερίου προστατεύεται από την πρόσπτωση νερού χωρίς πίεση (πιτσίλισμα) πάνω σε αυτόν, γεγονός που σημαίνει πως στην πραγματικότητα ένας τέτοιος λέβητας που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο χωρίς να εσωκλείεται σε κάποιο ερμάριο παραμένει απροστάτευτος σε συνθήκες βροχόπτωσης.

Από την άλλη πλευρά ένας λέβητας με σήμανση IPx5D προστατεύεται ακόμα και από πίδακα νερού ο οποίος πέφτει υπό πίεση πάνω του. Ένας τέτοιος λέβητας προστατεύεται σε εξωτερικό χώρο ακόμα και υπό συνθήκες βροχόπτωσης και χωρίς να βρίσκεται εντός ερμαρίου.

Σε περίπτωση δε πολύ ισχυρής νεροποντής (συνθήκες πλημμύρας) ένα απλό στέγαστρο αρκεί για να προστατεύσει πλήρως τον λέβητα. Είναι λοιπόν προφανές πως σε περίπτωση που απαιτείται να τοποθετηθεί ένας λέβητας εξωτερικά θα πρέπει να διαθέτει προστασία ΙΡx5D.

Βάσει ποιων κριτηρίων θα πρέπει να επιλέξω το υλικό του λέβητα που θέλω να αποκτήσω;

Ανθεκτικότητα και χρόνος ζωής

Είναι γνωστό πως ένα όξινο διάλυμα έχει χαμηλό pH το οποίο μπορεί να φτάσει αρκετά χαμηλά (στην περίπτωση των καυσαερίων ακόμα και κάτω του 3). Ο ανοξείδωτος χάλυβας 316L είναι ανθεκτικός στη διάβρωση σε ένα πολύ μεγάλο εύρος pH των υγροποιούμενων συμπυκνωμάτων ενώ το κράμα αλουμινίου πυριτίου μπορεί να αντισταθεί σε πολύ μικρότερο εύρος τιμών pH.

Προκειμένου λοιπόν να επιτύχει αντίστοιχες ιδιότητες με αυτές του 316L θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα προστατευτικά υγρά τόσο κατά την έναυση όσο και κατά την συντήρηση των λεβήτων, τα οποία και ο εκάστοτε κατασκευαστής συνήθως τα απαιτεί σαν όρο της εγγύησης.

Αν τα συγκεκριμένα υγρά δε χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που απαιτεί ο κατασκευαστής υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος αστοχίας του θαλάμου καύσης. Επίσης τα διαλύματα γλυκόλης μπορεί να διαβρώσουν πολύ γρήγορα έναν θάλαμο καύσης αλουμινίου πυριτίου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά.

Από την άλλη πλευρά ο ανοξείδωτος θάλαμος καύσης δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη τακτική συντήρηση, πέραν του καθαρισμού που όλοι οι λέβητες απαιτούν. Η πλύση του μπορεί να γίνει με καθαρό νερό και το διάλυμα γλυκόλης δεν επηρεάζει την απόδοσή του. Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να αναφέρουμε πως ένας θάλαμος καύσης αλουμινίου πυριτίου είναι πολύ πιο πιθανό να αστοχήσει σε σχέση με έναν ανοξείδωτο 316L θάλαμο καύσης σε περίπτωση μη τακτικής συντήρησης

Απολαύστε κι εσείς απόλυτη θερμική άνεση με την 30 ετή εγγύηση εγκατάστασης της #KOKKALISGAS
Μάθετε περισσότερα, εδώ: 2641031421- 56164 – 6980671853