«Πυριτιδαποθήκες» στις γειτονιές…
«Βόμβες» μέσα σε διαμερίσματα…
Συγκεκριμένα , σε αγορανομικούς έλεγχους που πραγματοποιήθηκαν από ελεγκτές του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου σε διάφορα καταστήματα του Ν.Αιτ/νίας βρέθηκαν φιάλες υγραερίου της εταιρείας ΕΚΟ ΑΒΕΕ αγορασμένες βάση τιμολογίων που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία από τον αντιπρόσωπο της συγκεκριμένης επιχείρησης του Αγρινίου, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί συρρικνωτικά που ουδέποτε κατά την ΕΚΟ ΑΒΕΕ είχαν χρησιμοποιηθεί στα εμφιαλωτήρια της εταιρείας στον Ασπρόπυργο ή στην Θεσσαλονίκη.Συρρικνωτικά με παράνομη χρήση του λογότυπου και του σήματος της εταιρείας ΕΚΟ ΑΒΕΕ.
Τι προβλέπει η νομοθεσία ;
Όταν μια φιάλη αδειάζει, επειδή είναι ιδιοκτησία της εταιρείας που την έχει προμηθεύσει, πρέπει να επιστραφεί πίσω σε αυτήν, για να την ελέγξει, και μόνο τότε να την ξαναγεμίσει. Για την ασφάλεια μάλιστα των καταναλωτών, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι επαναπληρούμενες φιάλες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο καταλληλότητας μετά από 15 έτη από την πρώτη κυκλοφορία τους, και εν συνεχεία σε επανέλεγχο ανά 10 χρόνια.
Η επιβεβαίωση επανελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο γίνεται με χάραξη ανάγλυφης σφραγίδας με χρονολογία επόμενου ελέγχου πάνω στη χειρολαβή της φιάλης. Την ευθύνη να ελέγχει τις ημερομηνίες έχει η εταιρεία στην οποία ανήκει η φιάλη.
Και τι συμβαίνει στην πράξη ;
Φυσικά, πολύ συχνά όλα αυτά στην πράξη δεν συμβαίνουν.
Συνήθως ο καταναλωτής απευθύνεται σε κάποιο από τα δεκάδες πρατήρια υγραεριοκίνησης που υπάρχουν στην Ελλάδα, την ξαναγεμίζει –χωρίς να προηγηθεί ο παραμικρός έλεγχος κατά πόσο είναι ελαττωματική– με κίνδυνο να γεμίσει πάνω από το επιτρεπτό βάρος, και επομένως να εκραγεί.
Πλήθος οι παρανομίες που σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, έχουν εντοπιστεί στην αγορά. Κυκλώματα που διαθέτουν παράνομες δεξαμενές υγραερίου γεμίζουν φιάλες επώνυμων εταιρειών (εν αγνοία τους) και τις πωλούν στην αγορά ως δικές τους.
Και εταιρείες που διακινούν φιάλες χωρίς να αναγράφονται σε αυτές η επωνυμία και το σήμα τους, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να βρει τον υπεύθυνο σε περίπτωση βλάβης.
Η νοθεία στις φιάλες υγραερίου είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα,
καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 40 με 50 παράνομα εμφιαλωτήρια στην Αττική,
ενώ το πρόβλημα είναι τεράστιο και στην επαρχία.
Κοινό μυστικό η νοθεία ;
Στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως στις φιάλες υγραερίου οι παρατυπίες είναι αμέτρητες,
η νοθεία οργιάζει και το κράτος λάμπει δια της απουσίας ελέγχων.
Τα περιστατικά που το επιβεβαιώνουν αμέτρητα.
Στα κυκλώματα έχουν εντοπιστεί ακόμα και πλοκάμια στο εξωτερικό. Μάλιστα το λαθρεμπόριο ανθεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση και οι καταναλωτές που βλέπουν το υγραέριο να είναι πανάκριβο λόγο φόρων, θα δελεαστούν από χαμηλές τιμές.
Και σαν να μην έφτανε το λαθρεμπόριο και η νοθεία, τα πράγματα γίνονται χειρότερα από τις παράνομες επαναγεμίσεις.
Οι πολίτες που θέλουν να γλιτώσουν λίγα ευρώ ψάχνουν το φτηνότερο, που όμως μπορεί να κοστίσει πανάκριβα.
Τα κυκλώματα όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα βρίσκουν και νέα κόλπα.
Το παράνομο κέρδος και η οικονομική ανέχεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με παράνομα γεμιστήρια, νοθεία και ασυδοσία θα πουν οι ειδικοί, που τονίσουν πως μία σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή.